"Jag förstod inte vilken betydelse det hade att hålla koll på vikten"
Ingmar
65 år

Vi träffas i Ingemars enplansvilla i Höör, Skåne. Vid dörren möts vi av Ingemars svärdotter och välkomnas in i vardagsrummet. Doften av kaffe sprider sig i luften, och en del av vardagsrummet är omgjort till en målarateljé. Ingemar berättar att han älskar att måla landskap, och en av hans verk som hänger på väggen är en målning av en tjärn i månskenet. ”Frun Karina fick till slut sätta stopp då jag aldrig riktigt blev klar med den”, säger Ingemar med ett leende.


Förra året fick Ingemar diagnosen hjärtsvikt. Han har även haft cancer tidigare och har haft tre hjärtinfarkter i sin historik.

Kärleken förde honom till Skåne för många år sedan, och idag har han sju barn och elva barnbarn. Ingemar började sin yrkesbana som mjölkbonde, och när han pratar om sina kor märks det att de har en speciell plats i hans hjärta.


Han berättar att tröttheten slog till med full kraft förra året, och han trodde först att det var cancern som orsakade den. När läkaren meddelade att han hade hjärtsvikt blev han förvånad och undrade vad det innebar, även om han inte riktigt förstod det då. Idag har han lärt sig mer om sin sjukdom och är noga med medicinerna och sin vikt. Optiloggen hjälper honom med detta, och för några dagar sedan märkte han en hastig förändring i sin vikt och blev uppmanad att kontakta sin vårdgivare, vilket han gjorde. Efter ett besök på sjukhuset i Lund fick han rätt rekommendationer och kunde stabilisera sitt tillstånd och återgå till vardagen.

Ingemar ler när han ser runt i vardagsrummet och reflekterar över sin resa. ”Man är inte Superman, jo, lite är man väl det”, säger han med glimten i ögat.


Med det sagt tackar vi Ingemar för att han delade sin berättelse med oss och önskar honom fortsatt styrka och hälsa på hans resa framåt.